Werkwijze

Werkplek

Na een kennismaking begin ik met het installeren van mijn werkplek, dit kan gewoon in een paardenbox of op de poetsplaats, het is handig als bovenbalk aanwezig is aangezien ik met een speciaal halster het hoofd van het paard in de juiste positie moet zetten zodat ik overal goed bij kan komen. Omdat ik met elektrische apparatuur werk is het belangrijk dat er een stroompunt in de buurt is, en de mogelijkheid om een emmer water te vullen.

Inspectie en behandel plan

Een behandeling of behandelplan word altijd gestart met een inspectie van het paard, hierbij word er gekeken naar de algemene conditie van het paard. Hierna start ik met het bekijken en voelen van het hoofd en de kaakgewrichten om eventuele zwellingen, wondjes, en bijzonderheden waar te nemen. Voor het speculum in gaat controleer ik de sluiting tussen de boven en onderkaak door middel van een zo genaamde “occlusie” test, dit is nodig om een plan te maken voor het bereiken van “een optimaal drie punt balans” zodat aan het eind van de behandeling alle kauwdruk word verdeeld over de tanden, kiezen en kaakgewrichten. Hierna kan het speculum in en word er gestart met een mondinspectie, als eigenaren het leuk vinden mogen ze hierin mee kijken en mee voelen, hierna overleg ik wat er nodig is om het gebit weer optimaal te laten functioneren en word er een behandelplan gemaakt.

Behandeling

Tijdens de behandeling start ik met het weghalen van scherpe punten, haken en eventuele andere afwijkingen die we geconstateerd hebben tijdens de mondinspectie in de kiezenrijen, hier na kunnen eventuele wolfstanden worden verwijderd, hengstentanden afgerond en worden er bij rijpaarden bitseats geïnstalleerd. Vervolgens word de mond goed na gespoeld, kan het speculum uit en ga ik verder naar de snijtanden. Afhankelijk per paard word er bij de snijtanden een eventuele stand gecorrigeerd, de juiste hoek er weer ingezet, of ingekort zodat er een betere sluiting ontstaat in de kiezenrijen. Hierna worden scherpe punten nog afgerond en word eventueel tandsteen verwijderd. Na de behandeling word nogmaals de “occlusie” test uitgevoerd om te controleren of het gebit in balans is. Om overal goed bij te kunnen komen en alles goed weg te kunnen halen, heb ik een lichtbron op me hoofd om te kunnen zien waar ik werk en word alles met elektrische apparatuur gedaan.

Klaar

Na de behandeling mag de eigenaar nog een keer voelen en meekijken om het verschil van voor en na te kunnen ervaren, ook word er een uitgebreid verslag gemaakt door middel van een gebitskaart zodat de eigenaar altijd kan terug kijken wat er gedaan is. Eventueel word er een behandelplan voor de toekomst gemaakt en anders zie ik jullie paarden graag weer terug bij de volgende jaarlijkse controle. Mochten er nog wel vragen of opmerkingen zijn na de behandeling mag er altijd contact worden opgenomen!

Voor vaste klanten is een gebitscontrole GRATIS, en worden er enkel voorrijkosten in rekening gebracht. Betalen kan contant, via een betaalverzoek of achteraf binnen 14 dagen na het ontvangen van de factuur.