Een veulen word geboren met de voorste drie melkkiezen, in totaal dus 12 kiezen. In de eerste 6 maanden komen de snijtanden door. Met 6 dagen de binnenste vier (tand 1), met 6 weken de middelste vier (tand 2) en met 6 maanden de buitenste vier (tand 3).
Tot een leeftijd van 1 jaar heeft een paard alleen maar melktanden en kiezen, dit noemen we premolaren. Op 1 jarige leeftijd komen de eerste vier blijvende kiezen door (kies 9). Op 2 en 3 jarige leeftijd komt de rest op volgorde door (kies 10 en kies 11). Dit zijn kiezen die niet meer gaan wisselen en noemen we molaren.
Op 2,5 jarige leeftijd begint het wisselen. De eerste melkkies (kies 6) gaat wisselen op 2,5 jarige leeftijd, de tweede melkkies (kies 7) op 3 jarige leeftijd en de achterste melkkies (kies 8) op 3,5 jarige leeftijd. Ook de snijtanden zijn in deze periode aan het wisselen. De binnenste snijtanden (tand 1) gaat wisselen op 2,5 jarige leeftijd, de middelste snijtanden (tand 2) gaat wisselen op 3,5 jarige leeftijd en de buitenste snijtanden (tand 3) gaat wisselen 4,5 jarige leeftijd. Ongeveer 6 maanden na het wisselen van een tand of kies komen deze in slijting, dan maken ze contact met de bovenliggende tand of kies. Hiervoor waren ze nog niet ver genoeg door en zat er nog ruimte tussen.
![](http://paardentandartsmichelle.nl/wp-content/uploads/2022/01/B636D4B8-F5AD-4DEC-A4B9-814E0CD58F2C-1024x393.jpeg)
Sommige paarden hebben ook wolfskiezen (kies 5), dit kan er één zijn maar het kunnen er ook vier zijn. Deze kunnen zowel onderin als bovenin zitten. Wolfskiezen komen door tussen de 6 en 18 maanden. Laat deze altijd verwijderen voor dat je het paard een bit in gaat doen, dit kan een erg vervelde ervaring zijn voor het paard.
Als allerlaatste komen er rond de leeftijd van 4,5 nog de hengstentanden door (tand 4) dit zijn er in totaal vier. Heel af en toe zien we deze tanden ook doorkomen bij merrie’s.
Waar moet ik op letten en welke problemen kunnen er ontstaan?
Heel veel jonge paarden worden op het moment dat er enorm veel gebeurd en veranderd in de mond ingereden. Eigenlijk is het heel onlogisch om een paard op deze leeftijd te laten wennen aan aan bit, het is belangrijk dat je hier als ruiter bewust van bent en rekening mee houd onder het zadel. Laat in ieder geval voor dat je begint het gebit nakijken, dit sluit uit dat je paard last kan hebben van wolfskiezen, scherpe emaille punten, scherpe randen aan doppen, of losse doppen. Omdat er zo veel gebeurd adviseer ik het om een jong paard tot 5 jaar elke zes maanden te laten controleren.
Het kan zijn dat je paard een periode slechter eet, of dat je plotseling aanleuningsproblemen hebt. Dit “probleem” mag tijdelijk aanwezig zijn, dat hoort er bij de meeste paarden zelfs bij! Let er wel op dat je je paard niet te lang door laat lopen hier mee! Het doorkomen/wisselen van een kies is nou eenmaal geen prettig gevoel voor de meeste paarden. De volwassen kies komt van onderuit door en duwt de melkkies omhoog, vaak is die melkkies enorm scherp onderaan. Op het moment dat de volwassen kies door is en de melkkies er nog bovenop zit, spreken we van een dop. Deze zorgen voor een blokkade in het gebit, meestal laten doppen vanzelf los, en vallen deze er af. Soms moeten doppen verwijderd worden, maar als deze nog erg vast zitten doen we dit liever niet omdat we de volwassen kies niet willen beschadiging.
Jonge paarden krijgen door de eruptie en slijtage ook sneller scherpe emaille punten. Dit komt omdat de kies van een jong paard nog veel harder is. Hoe ouder het paard is, hoe dichter je bij de wortel komt en hoe zachter de kies word.
Als je de lippen van je paard optilt kun je zelf de snijtanden heel makkelijk even controleren af en toe. De volwassen snijtanden komen ook van onderuit door en drukken de melktand er uit. Soms komt het voor dat de snijtand niet op de goede plek doorkomt waardoor de melktand blijft zitten. Het is dan noodzakelijk dat deze word verwijderd, hoe eerder hoe beter. De kans dat de volwassen tand richting de juiste plek groeit is het grootst als de melktand zo vroeg mogelijk word verwijderd. Wacht je hier te lang mee kan het zijn dat de snijtanden scheef blijven staan. Dit zorgt voor een disbalans in het gebit en zou vaker moeten worden gecorrigeerd door ongelijke slijtage.
losse melktand verwijderd. De melktand van de afbeelding hiernaast blauw: volwassen tand drukt melktand er uit.
rood: volwassen tand groeit er achter / melktand blijft zitten.
Hou tijdens het wisselen je jonge paard dus goed in de gaten, plan iedere zes maanden een gebitscontrole en ben jezelf ervan bewust tijdens het trainen van een jong paard.
![](http://paardentandartsmichelle.nl/wp-content/uploads/2022/01/7B301615-192F-4674-ACC1-60EC9D2A0A42.png)