EOTRH is de afkorting voor equine odontoclastic tooth resorption and hypercementosis. Dit is een aandoening aan de snijtanden (in sommige uitzonderlijke gevallen ook de ruinentanden of eerste kiezen) die vooral voorkomt bij de oudere paarden. Regelmatig zie ik deze aandoening voorbij komen in een vergevorderd stadium waarbij er al serieuze klachten aanwezig zijn.
EOTRH bij een 24 jarig rijpaard wat tevens ook een kribbenbijter is. Het terug getrokken tandvlees is hier heel duidelijk te zien.
Het proces begint aan de buitenste snijtanden en ontwikkeld zich langzaam richting de middelste en binnenste snijtanden. Rondom de wortel van de snijtanden stapelt zich in abnormale hoeveelheid cement op onder het tandvlees. Ook kunnen de tanden en de tandkas heel erg broos worden, binnenin de tand lost het tandmateriaal op. Hierdoor worden de tanden van binnenuit aangetast.
Enkele symptomen waaraan we EOTRH kunnen herkennen zijn:
- Verdikking van het tandvlees ter hoogte van de tandwortel.
- Hele kleine openingen waar we pus uit zien komen ( fistels).
- Tanden gaan los zitten, vallen eruit, of breken af.
- Tandvlees trekt zich terug.
- Ontstoken tandvlees.
- Veel tandsteen.
- Veel speeksel.
- Stinkende geur.
- moeite met het afbijten van plukken gras, hooi uit een hooi net plukken, afbijten van wortels, appels etc.
EOTRH bij een 26 jarige Welsh pony. Het teruggetrokken tandvlees, tandsteen, de verdikkingen en op de linkerafbeelding een fistel, zijn duidelijk te zien.
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar deze aandoening maar tot dusver nog zonder resultaat. Het proces kan niet worden genezen maar wel kunnen we enkele dingen doen in het beginstadium om het voor het paard aangenamer te maken.
Hoe het proces verloopt verschilt per paard, soms duurt het jaren voor het erger lijkt te worden maar het kan ook juist sneller gaan als verwacht. Als de aandoening optijd word geconstateerd kunnen we buitenste tanden waar het proces begint uit occlusie zetten. De tanden worden dan ingekort zodat ze geen contact meer maken met de tegenoverliggende tand. Hierdoor word de druk van de tand afgehaald en de pijn verlicht. In sommige gevallen kan dit ook nog met de binnenste snijtanden. Ook kunnen we tijdelijk het paard nog helpen door andere voeding en pijnstillers, maar de aandoening is dusdanig pijnlijk voor het paard dat dit vaak niet voldoende is.
Een paard waarbij alle snijtanden zijn verwijderd. Een van de getrokken snijtanden.
In de meeste gevallen zullen de aangetaste tanden moeten worden verwijderd, soms is het zelfs nodig om alle snijtanden te verwijderen. Dit klinkt heel ernstig maar gelukkig kan een paard heel goed functioneren zonder snijtanden en vrijwel alles eten als de wonden van het trekken zijn genezen.
Twijfel jij als eigenaar van een paard of de snijtanden wel in goede conditie zijn? Maak een afspraak voor een gratis controle of stuur mij eens een foto van de snijtanden via whatsapp (0639279037).
![](http://paardentandartsmichelle.nl/wp-content/uploads/2022/01/7B301615-192F-4674-ACC1-60EC9D2A0A42.png)
Geef een antwoord