Een normale kiezenrij bestaat uit 6 kiezen, aangezien een paard 4 kiezenrijen heeft zijn dat in totaal 24 kiezen. Soms ontbreken er kiezen. Dit kan verschillende redenen hebben, denk aan een trauma, extractie, aangeboren afwijking. Eigenlijk is één kies meer of minder ook geen enkel probleem als het paard nog genoeg kiezen over heeft om zijn eten mee te malen.
Ik heb hier een voorbeeld van een 7 jaar oude Shetlander, met aan één kiezenrij maar 5 kiezen. Doordat er een kies mist is er een flinke ruimte ruimte ontstaan tussen 2 kiezen. Het probleem van zo’n ruimte is dat de bovenstaande kies geen slijtage meer heeft, en dus blijft doorgroeien met enkele millimeters per jaar. Dit word ook wel hypereruptie genoemd. Paardentanden hebben namelijk hun hele leven eruptie, op jong volwassen leeftijd kunnen de kiezen wel 10 cm lang zijn. Een groot deel van de kies zit dan in de tandkas en een kort deel zien we als we in de mond kijken. De tanden worden langzaam uit de tandkas geduwd en door slijtage tijdens het malen worden deze weer ingekort.
![](http://paardentandartsmichelle.nl/wp-content/uploads/2021/12/3F595337-A814-4679-9729-79687ECE3D6D-150x150-1.jpeg)
Als de bovenstaande kies niet behandeld/ regelmatig ingekort word zal deze “vast” gaan zitten in het gat van de missende kies. Dit zorgt voor een blokkade in de maalbeweging en beperkt de onderkaak in zijn bewegingsvrijheid. Zowel voedsel kan niet meer optimaal worden gemaald, en het paard kan onder het zadel zijn onderkaak niet “los laten” wat ook nodig is om ontspannen te kunnen bewegen in de rest van het lichaam. Uiteindelijk zal de tand ook het tandvlees en bot van de onderliggende kaak raken en beschadigen, wat ook voor de kies zelf weer gevolgen heeft. Door de continue druk van de kies op het kaak bot kan er afsterving plaats vinden van de zenuwen binnen in de kies. Dit kan onder ander zorgen voor flinke ontstekingen met alle gevolgen van dien. Deze pony maakte ook flinke proppen van zijn hooi en had een behoorlijke beschadiging in haar wang.
De kies is ingekort met een elektrische vijl. Dit is geen gecompliceerde behandeling maar het vraagt wel wat tijd. Het is namelijk heel belangrijk dat de vijl niet te lang op een plek blijft zonder te koelen, om oververhitting van de kies te voorkomen. In de afbeelding is het resultaat na één behandeling te zien, in een volgende behandeling kan de hele kiezenrij worden rechtgezet en worden uitgebalanceerd. Als ik de kies nu nog verder zou gaan inkorten bestaat er een kans dat ik een pulpa holte zou gaan openen, en dit willen we natuurlijk voorkomen!
![](http://paardentandartsmichelle.nl/wp-content/uploads/2021/12/57329BDA-97D8-474A-9964-384D1AB8DD5B-150x150-1.jpeg)
Ook als de kiezenrijen en de rest van het gebit weer optimaal gebruikt kunnen worden en uitgebalanceerd zijn, is een behandeling / controle elke 6 maanden echt noodzakelijk! De kies heeft namelijk nog steeds geen slijtage en zal weer meer uit de tandkas komen (groeien). Als dit elke 6 maanden keurig gebeurt worden bovenstaande ongemakken voorkomen en kan de pony nog jaren plezier hebben met haar gebit!
Paardentandarts Michelle van Gerner
Geef een antwoord